Transitie

Burgemeester Nauta voelde al aankomen dat er een tweedeling in de gemeenschap zou komen bij het plaatsen van windmolens. En wethouder Meulenkamp had juist geprobeerd om dat te voorkomen. Er zou van onderaf gewerkt moeten worden aan een energie transitie om in 2035 in Hof van Twente de energie zelf duurzaam op te wekken.

Mooi verhaal
Maar in de praktijk gaat het anders. Een projectontwikkelaar hoort dat in Hof van Twente een beleidsplan is aangenomen met daarin 7 windmolens. Hij weet hoe dit de weg vrij maakt voor zijn plannen. Hij dient snel 3 windmolenparken in. Als hij geluk heeft blijft er  eentje over! Het is te proberen. Inwoners in het gebied hebben net voor tonnen een nieuw huis gekocht of verbouwen een boerderijtje . Een campinghouder heeft tonnen geïnvesteerd om zijn camping te upgraden. Allen worden overvallen en hun toekomst ligt in één klap in duigen.

De gemeente zegt niets
Inwoners komen noodgedwongen massaal naar het gemeentehuis. Het gemeentebestuur is overrompeld. Wethouder Meulenkamp gaat praten met insprekers. Misschien willen mensen participeren in een molen? Maar als je al je centjes in je verbouwing stopt, dan ga je niet betalen om je hoofd in de strop te steken. De wethouder meldt nog even dat hij snel wil besluiten. De in paniek geraakte inwoners verwachten enig begrip van de verantwoordelijke gezagsdrager, die hun hele leven over hoop gooit. Zou hij maar enig signaal hebben gegeven dat er in het college wordt overlegd of die windmolenplannen wel doorgezet moeten worden. Maar nee, dat staat nog te bezien. Er zullen ongetwijfeld lessen worden geleerd uit deze case, als alles achter de rug is.

Één van de lessen wordt nu al duidelijk: stuur onze gezagsdragers op cursus om eerst een sociale transitie in de gemeente tot stand te brengen.